Begin 2020 klopte wij aan bij het Wilde Westen om te praten over de mogelijkheden voor een theaterproject. Na een mooie kennismaking is er een plan ontstaan: Kunstenaars uit Utrecht-West maken samen met de bezoekers van het Ubuntuhuis, medewerkers en buurtbewoners een theatervoorstelling om het 10-jarig bestaan van het Ubuntuhuis te vieren. De theaterworkshops zijn al in volle gang! De deelnemers zijn enthousiast, er zijn veel mooie ideeën ontstaan en er worden creatieve manieren gevonden om met de beperkende corona maatregelen om te gaan. We dansen, zingen spelen, filmen, projecteren, vertellen en maken muziek.

De voorstelling is 7 maart 2021 te bewonderen!

Nieuwsgierig geworden naar het Wilde Westen? Bezoek de website www.hetwildewesten.nl

met dank aan Elise Mathilde, VSB Fonds, KFhein en Gemeente Utrecht! 

Benieuwd naar de ervaring van een deelnemer? Roos doet haar verhaal

In 2021 bestaat het Ubuntuhuis 10 jaar, samen met het Wilde Westen is het Ubuntuhuis begin 2020 begonnen met een theater project om dit te vieren. Afgelopen zomer kwamen er drie mensen van het Wilde Westen kennis maken met bezoekers. Er werden djembés bij gehaald en zo begon een bezoeker al gauw te spelen, niet snel erna volgde een tweede djembé waarna ik mijn saxofoon pakte en tot slot nog iemand begon te zingen. De theatermakers en de bezoekers begonnen te dansen in het midden van de kring. Het was een gezellig en warme sfeer.

De samenwerking zette zich door en er werd geoefend in het Majella park, we kozen voor het park omdat hier meer ruimte was. We vertrokken vanuit het Ubuntuhuis gezamenlijk met een man of 10 naar het park. Er werd een dansworkshop gegeven, spelletjes gespeeld en natuurlijk ook muziek gemaakt. Langslopende mensen keken verwonderd naar het tafereel en sommige begonnen spontaan mee te doen! De goede sfeer was duidelijk merkbaar door het hele park.

Door de dalende temperatuur was buiten oefenen niet meer mogelijk. We verplaatsten naar de theaterzaal van het Wilde Westen. In het begin stonden we daar ineens heel onwennig en onhandig naast elkaar in een heuse zaal. Je merkte gelijk dat het serieuzer werd. Een van de deelnemers focust zich op het licht, en plots was daar al een begin van een echte show!

We gaven steeds meer richting aan onze activiteiten, oefende bepaalde dansen, passende stukken erbij bedenken praten over muziek en het licht. We zijn nu bezig met het verzamelen van materialen en kijken wat wel of niet werkt. We oefenen en creëren stap voor stap een heus theaterstuk.

Ik geniet elke keer weer van de samenkomsten. Ik zie de bezoekers steeds vrijer worden, lachen en meedenken over wat goed is. Ze krijgen echt eigenaarschap!

De kunst van loslaten van directe houvast, wat zorgt voor een uitkomst die mij elke keer weer positief verwonderd. We zijn allemaal onwijs enthousiast over de vooruitgang en kijken uit naar het eindresultaat.

We hopen jullie dan ook allemaal te zien op 7 maart 2021!

Roos Kres